A műtét hatására a szövetek ödémásak, vizenyősek. Emiatt az a tápcsatorna szakasz, amelyen a műtét történt szűkebb, mint amire a műtét során méreteztük. Részben ez okozza az említett jelenséget, ami napok esetleg egy bő hét alatt meg is szokott szűnni.

A gyomor szűkítő (sleeve) műtét során a gyomor egy részét eltávolítjuk a hasüregből. Az eltávolított terület részben ideg ágakat is (n. vagus ágai) tartalmaz, amely fontos szerepet játszik a gyomor működésében, ürülésében. A beavatkozás hatására megváltozhat a maradék, cső alakú gyomor izomzatának működése, emiatt előfordulhat gyomor ürülési nehezítettség. Amennyiben ez az állapot kialakul számítani kell rá, hogy csak lassan, hónapok alatt oldódik meg. Gyógyszerrel valamelyest javítható, de teljesen meg nem szűntethető.

Mindegyik típusú fogyasztó műtétre igaz, hogy meg kell adni az étkezés módját, időt kell fordítani az étkezésre. Nagyon megrágni, szinte pépesíteni a falatot lenyelés előtt és lehetőség szerint külön választani a szilárd étel és a folyadék bevitelét.

Többet szeretne
megtudni a fogyasztóműtétekről?
Egyeztessen velünk üzenetben vagy telefonon!
Kapcsolat