A túlsúly napjaink egyik fő egészségügyi problémája. Az ellene való küzdelem pedig nem egyszerű, sőt, olykor a diéta, a sport és a mozgás sem segít már. A fogyás műtéttel is előidézhető, de tisztában kell lenni a lehetséges kockázatokkal is. Az orvostudomány azonban ma már e téren is igen magas fejlettségi szinten áll. A fogyasztóműtétek az esetek túlnyomó többségében hatékony megoldást jelentenek.

A túlsúly egészségügyi kockázatai

Először is nem árt leszögezni, hogy a túlsúly egészségügyi kockázatai sok esetben meghaladják a műtéttel járó veszélyeket. Ez egy népbetegség – nemcsak Amerikában és más fejlett országokban, hanem sajnos már hazánkban, Magyarországon is.

A téma ugyanakkor sajnálatos módon némileg tabunak számít, és keveset beszélünk róla. A betegek nem látják a kiutat, a kilók egyre csak gyarapodnak. Nem segítenek az általános tanácsok, félnek a műtéttől.

Ezért fontos az egészségügyi tudatosság, az edukáció és, hogy megismerjük a különböző lehetőségeket, megoldási javaslatokat – amennyiben például kíváncsi rá, hogyan változtathatja meg étkezési szokásait, vagy mi vár Önre a műtét után, blogoldalunkon is tájékozódhat a témákban.

Mi is az a túlsúly?

A túlsúly olyan állapot, amikor valaki testtömege meghaladja az egészséges határokat. Ennek egészségügyi kockázatai közé tartozik többek között a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint az ízületi problémák.

Súlyos elhízás esetén (BMI > 40) már komplex problémáról beszélünk, ami szív- és tüdőelégtelenséghez, ízületi fájdalmakhoz és más súlyos egészségügyi komplikációkhoz vezethet, sőt, rövidítheti az élettartamot is.

Fogyás műtéttel: lehetséges egyáltalán?

A rövid válasz, igen, a fogyás műtéti úton is lehetséges, különösen súlyos elhízás esetén javasolt, amikor a hagyományos diétás és mozgásterápiás módszerek már nem vezetnek eredményre.

Az ilyen jellegű műtéti beavatkozások a tápanyagbevitel csökkentésével járnak, ami közvetve befolyásolja a súlycsökkenést. Ebben az esetben a súlyvesztés főleg a bevitt kalóriák mennyiségének redukálásából ered.

Általában az első 9 hónapban jelentős súlycsökkenés tapasztalható, azonban később ez a folyamat lassul és stabilizálódik. Amennyiben ezt a csökkentett tápanyagbevitelt fokozatosan kiegészítjük testmozgással, a súlyvesztés fenntartható, ami által elérhetővé válik a szervezet ideális testtömegének elérése.

Fogyás műtéttel: milyen eljárások léteznek?

A túlsúlycsökkentő műtét legtöbbször laparoszkóposan, azaz "kulcslyuk-sebészeti" módszerrel végezhető el, minimálisan invazív beavatkozással és gyorsabb gyógyulással együtt járva. A műtétek általában kisebb terhelést jelentenek a beteg számára, és a szövődmények esélye alacsony marad.

A műtét előtti felkészülés során fontos a test, különösen a máj felkészítése. A túlsúly miatt ugyanis gyakran zsírmáj alakul ki, ami hátráltathatja a műtétet és növelheti az altatással járó és egyéb kockázatok szintjét. A megfelelő diéta viszont segít csökkenteni a máj méretét és javítani annak működését, elősegítve ezzel a biztonságosabb beavatkozást és a gyorsabb gyógyulást. Ennek érdekében a műtét előtti 2 héten szénhidrát-szegény, de fehérjében gazdag étrendet célszerű követni, amelyet dietetikus segítségével állíthatunk össze.

Nézzük a két fő gyomorszűkítő eljárást, és a közöttük fellelhető különbségeket:

Gyomor sleeve műtét

A gyomor sleeve műtét altatásban történik, és a beavatkozást lehetőség van laparotómiával vagy laparoszkópiával elvégezni. A módszer során a gyomor egy részét eltávolítják, így csökkentve annak méretét és kapacitását, ami hatékonyan segíti a fogyást.

Gyomor bypass műtét

A gyomor bypass műtétet szintén leggyakrabban laparoszkópos technikával végzik, ahol a sebész apró metszéseken keresztül fér hozzá a gyomorhoz és a belekhez. A beavatkozás egyesíti a gyomor térfogatának csökkentését és a tápanyagok felszívódásának korlátozását a táplálék útjának megváltoztatásával. A bypass során az elfogyasztott táplálék kevesebb része szívódik fel, ami hozzájárul a fogyáshoz és a táplálékbevitel kontrollálásához.

Mi a különbség a két eljárás között?

A fő különbség a két eljárás között abban rejlik, hogy míg a gyomor sleeve során csak a gyomor térfogatát csökkentik, addig a bypass eljárásnál a táplálék felszívódását is korlátozzák azáltal, hogy a vékonybél egy részét kiiktatják a táplálék útjából. Ezáltal utóbbi egy fokkal komplexebb módszer, ami többféle mechanizmust használ a fogyás elősegítésére.

Mikor és milyen esetekben, melyiket érdemes elvégezni?

  • A sleeve gastrectomia a gyomor térfogatának csökkentésén alapul, ideális választás lehet azoknak, akik szeretnek nagy adagokat enni, mivel csökkenti az éhségérzetet. Refluxbetegség esetén azonban nem ajánlott.
  • A bypass műtét emésztést rontó hatású, így ideális választás lehet azoknak, akik nehezen állnak ellen az egész napos nassolásnak. Hatékonyabb a hosszú távú fogyás és a refluxbetegség kezelése szempontjából is.

Fontos megjegyezni, hogy mindkét eljárásnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, és inkább orvosi konzultáció, mintsem egyéni vélemény alapján javasolt meghozni egy ilyen volumenű döntést.

A fogyasztóműtétek kockázatai

A fogyasztóműtétek – mint például a gyomor sleeve és a gyomor bypass – is magukban hordoznak bizonyos kockázatokat. Az altatás is mindig potenciális veszélyekkel jár. Ezek közé tartozhatnak az altatásból adódó komplikációk, például allergiás reakciók vagy légzési problémák. A műtét során pedig fennállhatnak általános sebészeti kockázatok, például vérzés, fertőzés vagy a műtéti területen történő szövetkárosodás.

Az eljárások specifikus kockázatai közé tartoznak az olyan műtét utáni szövődmények, mint például az emésztési zavarok vagy a tápanyaghiányok kialakulása.

  • A gyomor sleeve műtét esetén lehetséges az émelygés, a reflux betegség vagy a gyomorfekély kialakulása.
  •  A gyomor bypass műtét során pedig fennállhat a malabszorpció vagy a dumping szindróma kialakulásának kockázata.

Az extrém túlsúlyból származó jelentős fogyás gyakran vezet bőrmegereszkedéshez és bőrfelesleg kialakulásához, különösen a hason, de a melleken, karokon és a combokon is tapasztalható lehet. Dr. Lóderer Zoltán, plasztikai sebészünk és főorvosunk rutinosan végzi el az ezzel kapcsolatos plasztikai műtétet kérésre, hogy ezen változásokat korrigálja.

Fontos: minden műtét során fennáll a vérrögképződés kockázata, ami különösen túlsúlyos személyek esetében fokozottan jelentkezhet. A vérrögképződés megelőzése érdekében a műtét előtt és után kompressziós harisnyát kell viselni. A műtét után a testsúlyhoz igazított véralvadásgátló injekció szükséges a kezelőorvos által meghatározott ideig. Ezek a lépések segítik a vérrögképződés kockázatának minimalizálását és a felépülés biztonságosságát.

Minden egyes személy egyedi, és az eljárások kockázatai egyénenként változhatnak. Az alapos orvosi előkészítés és a műtétet végző csapat tapasztalata és gondoskodása azonban jelentősen csökkentheti ezeket a kockázatokat. Mindig egyeztessünk orvossal, mielőtt döntést hozunk.

Többet szeretne
megtudni a fogyasztóműtétekről?
Egyeztessen velünk üzenetben vagy telefonon!
Kapcsolat